De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (1) : Inzicht in de opzichtclausule

De opzichtclausule maakt onderdeel uit van alle polisvoorwaarden voor aansprakelijkheids­ver­zekeringen, zowel particulier als bedrijfsmatig. Als deze opzichtclausule van toepassing is, is de schade soms niet of niet volledig verzekerd. Wat houdt de opzichtclausule in?

Om de opzichtclausule goed te begrijpen, moeten we terug naar de essentie van de aansprakelijk­heids­verzekering. Deze dekt schade door aansprakelijkheid: schade die u aan een ander toebrengt. Schade aan eigen zaken is niet gedekt. U kunt uzelf immers niet aansprakelijk stellen. Schade die door een verzekerde op de polis wordt toegebracht aan een andere verzekerde, is ook niet gedekt. De opzichtclausule gaat over schade aan zaken die weliswaar van een ander zijn, maar die u gebruikt ‘alsof ze uw eigendom zijn’.  Het ‘opzichtrisico’ wordt daarom ook wel het ‘quasi eigenaars­risico’ genoemd. Het gaat bij de opzichtclausule dus om zaken die u bijvoorbeeld heeft geleend, gehuurd of  in gebruik heeft.

In vrijwel alle Aansprakelijkheids Verzekeringen voor Bedrijven (AVB) is elke vorm van opzichtschade uitgesloten. Bij de Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren (AVP) zijn enkele vormen van opzichtschade gedekt. Veelal is opzichtschade onder een AVP niet gedekt bij onder andere 'gebruik tegen betaling', schade aan auto's of boten en bij verlies van betaalmiddelen. Onder aan deze pagina treft u een voorbeeld aan van onze polisvoorwaarden.


Voorbeelden

  • Als u de meest uitgebreide inboedelverzekering heeft en u laat per ongeluk uw boormachine uit uw handen vallen, dan is de schade aan de boormachine gedekt onder uw inboedelverzekering. Als het gaat om een geleende boormachine van uw buurman, dan valt deze schade onder de opzichtclausule.  (veelal gedekt op uw AVP).
  • Op de meest uitgebreide fietsverzekering is schade die u zelf per ongeluk veroorzaakt aan uw fiets gedekt. Als u een fiets huurt of leent, dan valt de schade onder de opzichtclausule van de aansprakelijkheidsverzekering.
    (veelal gedekt op uw AVP).
  • Als uw kind tijdens het voetballen de auto van uw buurman beschadigd, dan is deze schade gedekt onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Als uw kind de leaseauto van uw werkgever beschadigt, valt de schade onder de opzichtclausule. (niet gedekt op uw AVP).


Tips

  • Pas op met het (uit)lenen van kostbare zaken. Als u kostbare zaken leent of uitleent, is het goed om te controleren in hoeverre eventuele schade gedekt is bij de uitlener of onder de polisvoorwaarden van degene die leent.
    (lenen van fotocamera of videocamera, auto, een dagje varen met de sloep, zeilboot of surfplank van uw buurman).
  • Bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen. In bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekeringen is het opzichtrisico vrijwel altijd standaard uitgesloten. Informeer bij uw adviseur naar de mogelijkheden om dit risico gedeeltelijk mee te verzekeren. In dat geval wordt een clausule aan uw aansprakelijkheidsverzekering toegevoegd die ook wel de ‘ambachtsliedenclausule’ wordt genoemd. Dat is heel belangrijk als u binnen uw bedrijf werkt aan of met de eigendommen van anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schilders, aannemers, beletteraars, onderhoudsbedrijven, schoonmaakbedrijven, reparatiebedrijven enzovoorts)

 

Opzichtclausule De Leeuw Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren (AVP)

 

Vragen & Reacties 8

Schildersbedrijf de Groot op maandag 16 november 2015 09:13

Bedankt voor de informatie. Wij hebben laatst een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten en wij hadden hier inderdaad ook naar geïnformeerd. Het is namelijk belangrijk dat je weet wat gedekt wordt en wat niet.

Debby Accountant op maandag 25 januari 2016 12:08

De kleine letters zijn meestal de belangrijkste!

Wim de Leeuw op dinsdag 26 januari 2016 08:50

Dat klopt helemaal!
Wim de Leeuw

Cees van Schoonmaakbedrijf Leiden op maandag 07 maart 2016 08:38

Erg interessant stukje, ik ga dit is onthouden voor de volgende keer als ik hier mee te maken krijgen en dat gebeurt regelmatig.
Groet Cees

dick kluiver op donderdag 10 januari 2019 06:18

Hallo, Ik zoek een AVP met een opzicht clausule die ook schade aangebracht aan een hotelkamer of vakantiewoning dekt. Eventueel gelimiteerd. Mijn echtgenote moest in haar slaap overgeven. Het hotel bracht 300,-- euro in rekening voor schade aan beddengoed en matras. Onze AVP betaalde niet op grond van de opzicht clausule. Welke verzekeringsmaatschappij keert wel, eventueel in beperkte mate, uit? Met vriendelijke groet, Dick Kluiver

Wim de Leeuw op donderdag 10 januari 2019 08:57

Beste Dick,

De oplossing hiervoor zit hem niet in een aansprakelijkheidsverzekering, maar in een reisverzekering.

In veel reisverzekeringen is 'aan het vakantieverblijf veroorzaakte schade' gedekt. In de polisvoorwaarden van De Europeesche vond ik de volgende tekst:

U bent verzekerd voor schade aan het door u gehuurde vakantieverblijf, inventaris, speeltoestellen en het privézwembad in de tuin van het vakantieverblijf. Verliest u de sleutel en moet een kluisje of de voordeur van het
gehuurde vakantiebedrijf worden opengebroken? Ook voor deze schade bent u verzekerd. U krijgt een vergoeding als u aansprakelijk bent voor de schade en een bewijs kunt overleggen van betaling van de schade aan de eigenaar van het vakantieverblijf. De schade moet wel hoger zijn dan € 25,-. Wat u maximaal vergoed krijgt, hangt af van de verzekering die u heeft gekozen. U vindt de verzekerde bedragen in het overzicht met dekkingen op pagina 5. Op uw polisblad staat voor welke verzekering u heeft gekozen.


Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Elske Smeding op dinsdag 16 juli 2019 11:05

Dat Autoschade is uitgesloten op de avp heb ik gelezen. Maar nu ik lees over deze opzichtclausule ben ik toch even benieuwd of we hier niet wat aan hebben. Wij leenden (gratis) onze auto uit. Lener leende (gratis) een aanhanger van derde. Vanuit de aanhanger is een voorwerp op een achterliggende auto terechtgekomen.
Wij worden, omdat onze het onze auto was, helaas aansprakelijk gesteld. Maar de auto is feitelijk nergens mee in aanraking geweest. Onze nc gaat omlaag en wij betalen uiteraard dus een behoorlijk hoge prijs voor schade vanuit een aanhanger die geleend werd door- en eigendom is- van de derden.
Zijn wij terecht op onze autoverzekering aangesproken?
Of is het mogelijk dit recht te zetten en alsnog aanspraak te maken op de av van onze lener welke op zijn beurt dan de opzichtclausule of aanhangerverzekering van die eigenaar aansprakelijk stelt?
Benieuwd naar uw antwoord.

Vriendelijke groeten,

Wim de Leeuw op dinsdag 16 juli 2019 14:12

Beste Elske,

Er zijn ruwweg twee soorten aansprakelijkheid. Normaal gesproken is er sprake van schuld-aansprakelijkheid, waarbij je alleen aansprakelijk bent als je ergens schuld aan hebt. Daarnaast is er risico-aansprakelijkheid. Dat gaat meestal over 'zaken' die opzichzelf al een bepaald risico met zich meebrengen. In dat geval ben je aansprakelijk zonder schuld te hebben. Risico-aansprakelijkheid bijvoorbeeld van ouders voor hun jonge kinderen, werkgevers voor hun werknemers, baasjes voor hun dieren en kentekenhouders voor hun auto's.

Kortom, jullie hebben geen schuld, strikt genomen is jullie auto nergens mee in aanraking gekomen. Maar de aanhanger hing achter jullie auto, op jullie kenteken en dus kan de verzekeraar worden aangesproken. En verliezen jullie (een deel van) je no-claim korting.

Ja, je bent terecht aangesproken door je verzekering.
En nee, zoals je zelf al aangaf, autoschade is op de AVP van de lener niet gedekt.

Maar eigenlijk zou je de situatie moeten omdraaien. Want blijkbaar is er iemand die GRATIS van jullie een auto leent. En GRATIS van een ander een aanhanger leent. Waardoor jullie benadeeld worden. De lener werd er beter van, jullie werden er slechter van. Dat is toch heel raar? Laat deze leen-toerist zijn verantwoordelijkheid nemen. En jullie schade vergoeden. En dat die schade niet verzekerd is, is jullie probleem niet. Dit is primair het probleem van degene die ook een auto met een aanhanger had kunnen lenen en dan een flink bedrag was kwijtgeweest aan huur en aan een dure verzekeringspolis.

Geen verzekeringsvraag dus. En zelfs geen juridische vraag. Maar een kwestie van fatsoen.

Wie iets leent van een ander, hoort een ander schadeloos te stellen als de ander door dat lenen schade lijdt!

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.