De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Grens NHG-hypotheek stijgt fors in 2023

8c5433da e9b4 45a2 916e 451ab6a1620aDe grens voor een NHG-hypotheek stijgt volgend jaar naar € 405.000. Nu is dit nog € 355.000. Deze verhoging moet meer huizenkopers de mogelijkheid bieden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De verhoging is geen overbodige luxe, gezien de sterk gestegen huizenprijs in het afgelopen jaar. Ondanks een afkoelende woningmarkt bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen afgelopen kwartaal € 425.000, zo publiceerde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) recent. Geen overbodige luxe dus om de huidige NHG-grens stevig te verhogen.

Hogere NHG-grens bij energiebesparende maatregelen
Wanneer er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, ligt de NHG-grens hoger. Voor 2023 ligt de lat in die situatie op € 429.300. Hierdoor kun je de gekochte woning direct isoleren en voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat de totale lening moet passen bij je financiële mogelijkheden.

Voordeel Nationale Hypotheek Garantie
NHG biedt een vangnet bij financiële problemen na bijvoorbeeld een scheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Met hulp vanuit NHG kan je mogelijk langer in het huis blijven wonen of worden schulden kwijtgescholden. Vereiste is wel dat je voldoet aan de voorwaarden. Naast het vangnet ligt de rente op een hypotheek vaak lager door de NHG-regeling.

Bijdrage NHG blijft 0,60 procent
Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je een eenmalige vergoeding. Deze premie is zowel nu als volgend jaar 0,6 procent over het hypotheekbedrag. Met het geld wordt de buffer opgebouwd die kan worden ingezet voor het ondersteunen van huiseigenaren.

Hoe wordt de NHG-grens vastgesteld?
Ieder jaar wordt de grens voor NHG-hypotheken opnieuw vastgesteld. De berekening erachter is de woningwaarde van de afgelopen 27 maanden, plus vier procent. De toevoeging van vier procent is vorig jaar ingesteld om de sterk stijgende woningprijs enigszins bij te kunnen benen.

NHG onderstreept noodzaak stijging
Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG, onderstreept de noodzaak van een hogere NHG-grens: “De stijging is echt nodig. Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen.

Door de verhoging van de grens en de adempauze op de woningmarkt komt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie eerder binnen bereik. Wil je meer informatie over een passende hypotheek in jouw situatie? Neem dan even contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseurs weten wij niet alleen alles over hypotheken maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt kopen. 

Henk van Duijn LR

Contact

Annemarie van Beveren

(Erkend Financieel- en Hypotheekadviseur)


071 - 514 54 52 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bron: https://nieuws.heilbron.nl/artikel/2022/10/grens-nhg-hypotheek-stijgt-fors-in-2023

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.