De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let op deze punten

8c5433da e9b4 45a2 916e 451ab6a1620aWat doe je als er geen geschikte woning te koop staat in de juiste buurt? Juist, dan maar jouw huidige woning verbouwen. Met een dakkapel of uitbouw realiseer je de extra ruimte waar je naar op zoek was. Een nieuwe keuken en badkamer zorgen verder voor hernieuwd woonplezier. Hoe financier je zo’n verbouwing met een hypotheek? 

Al tijden is verbouwen een goed alternatief voor verhuizen. De krapte op de woningmarkt belemmert de doorstroming. Los van deze schaarste heeft Covid het enthousiasme voor verbouwen aangewakkerd. In het tweede kwartaal van dit naar nam het aantal afgesloten hypotheken voor verbouwingen toe met +33,7%, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Hypotheek Data Netwerken.

Verbouwing financieren met een hypotheek?
Je kunt een verbouwing financieren met een hypotheek. Dit bijvoorbeeld door gebruik te maken van een verhoogde inschrijving of een verbouwingshypotheek af te sluiten. Zeker bij grotere verbouwingen is een hypotheek vaak de beste financieringsoptie. Gaat het om alleen de badkamer of zonnepanelen? In die situatie kan je ook denken aan een consumptief krediet. De rente hierover is vaak hoger, maar de kosten voor het afsluiten liggen laten. Zo hoef je bij een consumptief krediet niet langs de notaris.

Hypotheek voor verbouwing afsluiten? Let hierop
Heb je ook plannen voor een nieuwe keuken, dakkapel of andere verbouwing? Geldverstrekkers controleren na je hypotheekaanvraag in hoeverre de maandlasten aansluiten bij jouw financiële situatie. Bij het afsluiten van de hypotheek moet je onder andere rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  • Wanneer de totale hypotheek (inclusief de verbouwing) hoger is dan de woningwaarde voor de verbouwing, wordt het verschil in een depot gestort. Dit is een aparte rekening waaruit de verbouwingskosten betaald kunnen worden. Over dit bedrag ontvang je wel rente. Voor een beroep op het geld dien je facturen of bonnetjes aan te leveren.
  • Een depot heeft meestal een korte looptijd. Het verschilt per geldverstrekker hoe lang je gebruik kunt maken van het depot. Vaak geldt een maximum van 24 maanden. Verlening is doorgaans wel mogelijk, maar dan zonder rentevergoeding.
  • Sommige geldverstrekkers stellen de voorwaarde dat een aannemer of ander gespecialiseerd bedrijf wordt ingeschakeld. Dit is vaak het geval bij complexere verbouwingen als een aanbouw, opbouw of uitbouw van de woning.
  • Ga je jouw woning verduurzamen? In dat geval gelden ruimere financieringsnormen. Je kunt dus in principe meer lenen voor het aanbrengen van isolatie dan voor een nieuwe keuken. Let wel goed op de regels die hierbij gelden.

Meer informatie
Heb je nog vragen over dit artikel of ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Neem dan even contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseurs weten wij niet alleen alles over hypotheken maar ook over andere zaken die belangrijk zijn als je een huis wilt verbouwen.

Henk van Duijn LR

Contact

Annemarie van Beveren

(Erkend Financieel- en Hypotheekadviseur)


071 - 514 54 52 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bron: https://nieuws.heilbron.nl/artikel/2021/12/hypotheek-voor-verbouwing-afsluiten-let-op-deze-punten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.