De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Huizenmarkt blijft stabiel

De woningmarkt blijft stabiel. Van ontspanning op de woningmarkt is vooralsnog geen sprake. Maar wat zijn de voorspellingen voor de nabije toekomst? En is het verantwoord om nu een woning te kopen?

 

 

Nieuw aanbod blijft stabiel

 

Het aantal woningen dat te koop wordt gezet, lag voor de lockdown op circa 3.000 woningen per week, de oranje lijn in de grafiek. In de afgelopen weken waren dat er gemiddeld 4.000. (Bron: NVM).


Aantal verkopen stabiliseert

In de weken voor Corona werden er circa 2.750 woningen per week verkocht, de oranje lijn in de grafiek. Dat is iets minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het is opvallend dat vooral de verkoop van woningen in de hogere prijsklassen sterk is aangetrokken. In de eerste maand van de crisis had slechts 12% van alle transacties betrekking op een woning boven € 500.000, in de afgelopen weken lag dat percentage op 17%. (Bron: NVM).


De prijsontwikkeling

De gemiddelde prijs van een verkochte woning (in Nederland als geheel) steeg in de afgelopen weken van € 335.000 naar € 345.000. Tenminste de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.


Is het veilig en verantwoord om op dit moment een woning te kopen?

De Nederlandse Bank (DNB) waagde zich onlangs aan de voorspelling dat de huizenprijzen in 2020 nog met 4,3% zullen stijgen, maar dat er in 2021 en 2022 sprake zal zijn van licht dalende prijzen (2,1% respectievelijk 3,7%). DNB baseert zich daarbij op verwachtingen over het consumentenvertrouwen, de ontwikkeling van de werkloosheid en de te verwachten inkomensontwikkeling. De makelaars van De Leeuw zijn vooralsnog niet overtuigd van de juistheid van deze prognoses. In ons blog "De coronacrisis en haar effecten voor de woningmarkt" hebben we uitgelegd waarom. 

Wie aan een gemiddelde makelaar vraagt wat het beste moment is om een huis te verkopen, zal altijd "NU!" te horen krijgen. De Leeuw Makelaardij onderscheidt zich graag van het gemiddelde en wat ons betreft is er geen 'ideaal moment' en geen 'slechtste moment' om een huis te kopen. De meeste woningzoekenden zijn op zoek naar een grotere en duurdere woning dan ze zelf hebben. In een markt met lage prijzen brengt de eigen woning wat minder op, maar is de volgende woning ook aantrekkelijker geprijsd. En in een markt met hoge prijzen brengt de eigen woning meer op, maar is ook de volgende woning duurder.

Vooralsnog zien we nog geen enkele serieuze verandering van de dynamiek op de woningmarkt. We verwachten geen extreme dalingen van de huizenprijzen, maar voor de komende jaren zeker geen grote stijgingen. En zelfs als de naar ons inzicht wat pessimistische modellen van DNB realiteit worden, lijkt het ons dat de effecten van een prijsstijging van 4,3% in 2020 gevolgd door die van een prijsdaling van gezamenlijk 6% over 2021 en 2022 te overzien zijn.

De rente is laag, de woningnood is groot en Covid-19 vormt een serieuze maar vooral ook een tijdelijke bedreiging van onze economie. En zelfs als het afgenomen consumentenvertrouwen leidt tot een halvering van de vraag, dan is er daarmee nog geen sprake van evenwicht op de woningmarkt.

Maar, een 'noodgedwongen' verkoop kost altijd geld. En zekerheid van een baan en - voor tweeverdieners - zekerheid over de relatie moeten altijd, onder alle marktomstandigheden, serieuze overwegingen zijn bij de aankoop van een woning.


De ontwikkelingen op de regionale woningmarkt

Met ons rapport Zicht op de Woningmarkt informeren wij onze relaties over de actuele ontwikkelingen op de regionale woningmarkt. Medio juli verschijnt onze rapportage over het eerste halfjaar van 2020 met daarin uitgebreide analyse van de effecten van Covid-19 voor de lokale woningmarkten.

Speelt u met de gedachte om uw woning te verkopen?

In dat geval laten we ons graag uitnodigen om u vrijblijvend te adviseren over de succesvolle verkoop van uw woning!

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.