De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Noodwet voor Vereniging van Eigenaren op komst

Het ziet er naar uit dat het Covid-19 virus ons land nog enige tijd in zijn greep zal hebben. Dat houdt in dat er ook geen vergaderingen kunnen plaatsvinden van Vereningen van Eigenaren. En dus is er een noodwet op komst. We leggen u graag uit wat deze wet inhoudt.

Het tijdstip van de Vergadering van Eigenaren

Het bestuur van een Vereniging van Eigenaren is verplicht om binnen vijf respectievelijk zes maanden na afloop van het boekjaar een Algemene Leden Vergadering te organiseren waarin de jaarrekening wordt besproken, de hoogte van de servicekosten kan worden aangepast en de begroting voor het komende jaar wordt vastgesteld. In beginsel kan er buiten de vergadering worden gestemd, zij het dat dat schriftelijk en unaniem moet plaatsvinden. In de noodwet is bepaald dat de vergadering met enkele maanden, maximaal zes, mag worden uitgesteld.

Digitaal vergaderen

In de noodwet wordt geregeld dat het mogelijk is om digitaal en/of met een videoverbinding te vergaderen en op deze manier besluiten te nemen. Daarvoor gelden wel drie voorwaarden: alle leden moeten kunnen worden geïdentificeerd, alle leden moeten de vergadering live kunnen volgen en alle leden moeten daadwerkelijk kunnen stemmen. De overige regels - bijvoorbeeld over quorum en meerderheid - blijven gewoon van toepassing.

De status van deze wetgeving

Op dit moment hebben de ministerraad en de Raad van State met het wetsvoorstel ingestemd. Het wetvoorstel moet nog wel de goedkeuring krijgen van de Tweede en Eerste Kamer. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit snel zal gebeuren, maar op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de parlementaire behandeling zal gaan plaatsvinden. Het is ook nog niet bekend hoe lang de tijdelijke wetgeving van kracht zal blijven.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.