De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

De kleine lettertjes (11) - Barst in scherm van telefoon of tablet steeds vaker onverzekerd

shutterstock 489103324

Veel schade aan mobiele telefoons en tablets

Ondanks het gebruik van speciale glassoorten zoals Gorilla Glass blijven mobiele telefoons en tablets uiterst kwetsbaar voor valpartijen. Afhankelijk van het merk en type mobiele telefoon kunnen de reparatiekosten oplopen tot wel € 400,=. Hoe nieuwer het model van uw telefoon is, hoe hoger de kosten van reparatie zijn. Fabrikanten van mobiele telefoons lijken soms het uiterlijk van hun produkten belangrijker te vinden dan de levensduur. Van de Samsung Galaxy S8 is bekend dat het toestel, als gevolg van de dunne randen van het scherm, eerder beschadigd raakt bij een val van 80 centimeter hoogte dan andere toestellen. Ook de Nokia Lumia 800 bleek uiterst kwetsbaar voor valpartijen.

 

 Dat er grootscheepse fraude wordt gepleegd met schade aan mobiele telefoons en tablets, is algemeen bekend. Zodra Apple of Samsung een nieuw model aankondigen, neemt het aantal schadegevallen met oudere modellen sensationeel toe.

Uw mobiele telefoon of tablet en uw inboedelverzekering

De uitgebreide dekking van een inboedelverzekering dekt schade aan uw telefoon of tablet die, binnen uw woning, veroorzaakt wordt door diefstal, inbraak, brand of beroving. Schade als gevolg van het laten vallen van een telefoon of tablet is daarmee uitgesloten. Er zijn verzekeringen met een uitgebreidere of all risk dekking. Kenmerkend voor deze verzekeringsvorm is dat in de polisvoorwaarden niet langer staat welke risico's wèl zijn gedekt. In beginsel zijn alle risico's gedekt, met uitzondering van de risico's die in de polisvoorwaarden expliciet zijn uitgesloten. Deze verzekering keren bijvoorbeeld uit bij alle schade die is ontstaan door oorzaken van buitenaf. Er zijn ook verzekeraars die schade vergoeden die door 'ongelukjes' zijn ontstaan, zoals het laten vallen van een telefoon. Er zijn ook inboedelverzekeringen die dekking bieden voor schade veroorzaakt door vallen en stoten van uw apparatuur.

Steeds meer uitsluitingen in de all-risks dekking voor telefoons en tablets

Steeds meer verzekeraars hebben maatregelen genomen om de schadelast rondom telefoons en tablets te beperken. Dat gebeurde op verschillende manieren. Sommige verzekeraars bieden helemaal geen dekking meer voor schade aan smartphones en tablets. Er zijn ook verzekeraars die een stap minder ver gaan en uitsluitend nog schade vergoeden die het gevolg is van brand, storm en diefstal. Ruim de helft van de verzekeraars heeft een maximumvergoeding opgenomen. Andere verzekeraars hebben een verhoogd eigen risico voor schade aan telefoons of tablets die kan oplopen tot € 250,=. Er zijn verzekeraars die een uitbreiding op de inboedelverzekering aanbieden waarmee de schade aan dit soort apparatuur nog wel is gedekt. Maar daar staat dan wel een flinke premieverhoging tegenover terwijl er vaak nog steeds een eigen risico wordt gehanteerd.

Oplossingen

Wie heel goed zoekt, zal wellicht nog een verzekeraar vinden die bereid is tablets en telefoons tegen valschade te verzekeren. Dit voordeel heeft dan gegarandeerd één of meerdere nadelen zoals een verhoogde premie of een verhoogd eigen risico. En wellicht is deze verzekering dan voor de schade aan andere bezittingen weer minder optimaal. Het lijkt erop dat u uw geld beter kunt besteden aan het voorkomen van schade dan aan het verzekeren daarvan. Bijvoorbeeld door uw prachtige telefoon of tablet te beschermen door de aanschaf van een degelijke en deugdelijke hoes!

Onze andere blogs over de 'kleine lettertjes'

De kleine lettertjes (1) : Inzicht in de opzichtclausule
De kleine lettertjes (2) : De reparatieplicht
De kleine lettertjes (3) : Brandregres Bedrijven
De kleine lettertjes (4) : Gerommel met uw reisverzekering
De kleine lettertjes (5) : De hoge prijs van de laagste autopremie
De kleine lettertjes (6) : Leugentjes lonen niet
De kleine lettertjes (7) : De opzetclausule in uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering
De kleine lettertjes (8) : Beruchte uitsluitingen van uw (all risk) woonhuisverzekering
De kleine lettertjes (9) : Waterschade door regen of overstroming
De kleine lettertjes (10) : Vuurwerkschade, gedekt of niet?

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.