De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Minder hypotheek dankzij 'gratis' smartphone

rendered

Het is razend populair in Nederland: een 'gratis' telefoon bij het afsluiten van een telefoon-abonnement. Wat een 'gratis' telefoon lijkt, is in feite een lening. En deze lening heeft invloed op de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

Telefoon op afbetaling

Wat een gratis telefoon lijkt, is in feite koop op afbetaling. En koop op afbetaling is een kredietvorm. De kosten van de mobiele telefoon worden in 12 of 24 maanden terugbetaald. Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten heeft 60% van alle jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar een telefoon op afbetaling. Sinds dit jaar (2017) heeft koop op afbetaling gevolgen voor de hoogte van de maximale hypotheek.

 

Tientjes aflossen? Duizenden euro minder hypotheek!

Vanaf 1 mei 2017 moeten nieuwe abonnementen met een telefoon met een waarde van meer dan € 250,= worden gemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Bij het aanvragen van een hypotheek wordt de financiële verplichting in mindering gebracht op de maximale hypotheek. Een telefoonabonnement heeft belangrijke gevolgen voor de hypotheek. Als u een inkomen heeft van € 35.000,= en u betaalt € 15,= per maand voor uw mobiele telefoon, dan kunt u € 4.000,= minder lenen. Als u € 25,= per maand betaalt voor uw mobiele telefoon, dan scheelt dat € 7.000,= hypotheek. Stel dat er in een gezin meerdere telefoons-op-afbetaling aanwezig zijn, dan het ruim € 17.000,= schelen.

 

Hoe voorkomt u dat u een lagere hypotheek krijgt door een telefoonabonnement?

Als u BKR-registratie wilt voorkomen, dan is het de meest eenvoudige en tevens goedkoopste manier als u uw telefoon contant afrekent en een sim only abonnement afsluit. Als u toch een lening wilt afsluiten, zorg er dan in elk geval voor dat deze onder € 250,= valt. Veel belangrijker is dat u zich realiseert dat, als u in de toekomst een huis wilt kopen, u vooral moet sparen in plaats van lenen. Het kopen van een huis zonder eigen middelen is in Nederland niet meer mogelijk.

 

Andere belemmeringen voor een maximale hypotheek

De nieuwe regels waren noodzakelijk om de Nederlandse regels aan te passen aan de Europese regels rondom consumptieve kredieten. Sinds de kredietcrisis is er meer nadruk op beleid om consumenten te beschermen tegen te hoge leningen. Eerder publiceerden wij over De nieuwe BKR-regels en de gevolgen voor uw toekomstige hypotheek - 7 vragen, 7 antwoorden. In onze blog Minder hypotheek door een studielening? Hoe zit dat precies? hebben wij op een rij gezet wat de invloed is van een studielening op uw hypotheekmogelijkheden. Ook het privé leasen van een auto heeft een grote invloed op uw financiële mogelijkheden, lees daarvoor onze blog Privé een auto leasen? Let op uw hypotheekmogelijkheden!.

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.