De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Plannen voor wintersport? Over winterbanden en uw aansprakelijkheid.

shutterstock_161457311

In de meest populaire wintersportbestemmingen is het gebruik van winterbanden verplicht. Als u toch met  zomerbanden rijdt, riskeert u een boete. En als u een aanrijding veroorzaakt, zijn de problemen nog ernstiger.

Wat zijn winterbanden?

In een autoband zijn talloze materialen verwerkt, zoals staaldraad, nylon en rubber. De buitenlaag van elke autoband is gemaakt van synthetisch rubber. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder en bij hogere temperaturen zachter. Het is niet mogelijk om (betaalbare) autobanden te maken die zowel tijdens een hittegolf als tijdens een periode met vorst optimaal contact met het wegdek garanderen. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een ander profiel, waardoor ze onder winterse omstandigheden bij sneeuw en sneeuwmodder meer grip op het wegdek opleveren en daarmee vele malen beter presteren dan zomerbanden. Er bestaan zogenaamde 'all season banden' ofwel 'vier seizoenen banden'. Deze banden functioneren onder winterse omstandigheden beter dan zomerbanden. Maar niet elke 'vier seizoenen band' is goedgekeurd als winterband.

zomerband - winterband vergeleken


Landen waar winterbanden verplicht zijn

Er zijn landen waar winterbanden verplicht zijn tijdens de winterperiode. In welke landen die verplichting geldt (per december 2014) ziet u in onderstaande afbeelding. Let op: Het gaat hier om nationale regels, die natuurlijk op elk moment gewijzigd kunnen worden. Een actueel overzicht treft u aan op de website van de VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland.

Winterbanden verplicht

Er zijn landen (groen) waar winterbanden niet verplicht zijn, zoals in Nederland, België en Portugal. Daarnaast zijn er landen (rood) waar het gebruik van winterbanden bij sneeuw of gedurende een bepaalde periode altijd verplicht is. Die perioden verschillen overigens van land tot land. Zo hanteert Tsjechië de periode van 1 november tot 30 april en Oostenrijk de periode van 1 november tot 15 april. Tenslotte zijn er landen (oranje) waar het gebruik van winterbanden uitsluitend verplicht is als dat met borden is aangegeven.

Geen winterbanden? Kans op een boete!

Als u geen gebruik maakt van goedgekeurde winterbanden in landen waar dat wel verplicht is, dan kunt u een verkeersboete krijgen. De hoogte van die boete verschilt per land. In Duitsland bedraagt de boete  € 40,=. Als u echter anderen hindert of gevaar veroorzaakt, bedraagt de boete  € 80,=. In Oostenrijk bedraagt de boete € 35,=. Zodra u echter gevaar veroorzaakt voor anderen kan de boete oplopen tot € 5.000,= en kan uw auto in beslag worden genomen. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.

Geen winterbanden? Kans op strafrechtelijke vervolging!

Als u een aanrijding veroorzaakt, terwijl u geen gebruikt maakt van winterbanden terwijl dat ter plaatse wel verplicht is, dan zijn de consequenties vele malen ernstiger. In dat geval wordt u mede-aansprakelijk gehouden voor de schade. De gedachte daarachter is dat u als bestuurder, door het niet naleven van een wettelijke verplichting, de schade geheel of gedeeltelijk aan uzelf te wijten heeft. Dat geldt voor Duitsland, maar dat kan ook gelden voor andere landen. Oostenrijk en Zwitserland kennen eigenlijk dezelfde regels als Duitsland. Frankrijk stelt in winterse gevallen winteruitrusting verplicht en daarmee kan ook (mede)aansprakelijkheid neergelegd worden bij bestuurders die niet aan hun wettelijke verplichting hebben voldaan. Ook in Finland en Noorwegen zijn winterbanden of winteruitrusting verplicht en is een bestuurder mede-aansprakelijk als er niet is gereden met winterbanden terwijl de omstandigheden dat wel vereisen. In Italië en Zweden kan het niet gebruiken van winterbanden ook een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. In het ergste geval krijgt u een deel van de (letsel)schade niet vergoedt omdat u mede-aansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Geen winterbanden? (Nog) wel verzekerd!

Voor zover ons bekend, zijn er nog geen verzekeraars in Nederland die het gebruik van winterbanden verplicht stellen. Een verzekeraar heeft het recht om een schade-uitkering te weigeren als vast komt te staan dat er sprake is geweest van roekeloosheid. In principe zou een verzekeraar zich op het standpunt kunnen stellen dat het niet gebruiken van winterbanden in gebieden waar dat wettelijk verplicht is, gelijk staat aan  'grove schuld' of 'roekeloosheid'. Voor zover ons bekend is dat nog nooit gebeurd.  Maar tegelijkertijd denken we dat dat een kwestie van tijd is.

Ons advies?

De Leeuw adviseert om gebruik te maken van winterbanden, zèker als u op wintersport gaat.Tenslotte adviseren wij u om te controleren of u een reisverzekering heeft met wintersportdekking.

Zie ook daarover onze blogs:

Skiën of snowboarden? Denk aan de wintersportdekking op uw reisverzekering en Ziekte of ongeval tijdens uw vakantie. Wie betaalt de rekening in 2015?

 

Vragen & Reacties 5

Arjan op woensdag 11 februari 2015 10:39

Helder artikel.

Jens op dinsdag 21 april 2015 15:15

Dit jaar voor het eerst op wintersport gegaan met de eigen auto. Ik was me er totaal niet van bewust dat het verplicht was in verschillende landen om winterbanden te hebben. Gelukkig was ik op tijd op de hoogte om een boete te voorkomen. In de autogarage heb ik dit laten doen, waarna we lekker op vakantie konden.

Kuil Banden op woensdag 06 mei 2015 15:10

Als je met de caravan gaat, denk dan ook even om je caravanbanden, de verzekering kijkt hier ook naar. Zijn banden ouder dan 6 jaar dan doen sommige verzekeraars moeilijk met uitkeren bij schade aangezien je dan niet voldoende onderhoud hebt gedaan. Sommige verzekeraars doen er moeilijk over bij 10 jaar. Na 5 jaar neemt de kans op een klapband sterk toe, het is dus aan te raden! Je kunt het beste nieuwe caravanbanden kopen wanneer ze ouder zijn dan 6 jaar. Dit geldt voor alle banden, of het nu om autobanden, winterbanden of caravanbanden gaat.

Daniel op vrijdag 09 oktober 2015 10:26

Goed informatief artikel! Handig voor als je op vakantie gaat en je informatie nodig hebt over waar een winterband verplicht is. Zelf zou ik als ik op vakantie ging naar een land waar de kans op sneeuw groot is altijd zorgen dat ik winterbanden onder mijn auto heb liggen. In Nederland ben ik er nog niet aan uit wat het beste is, zeker wanneer je ook nog eens weinig kilometers maakt.

Kevin | Goedkope Motor op donderdag 09 juni 2016 23:47

Naast dat het in sommige landen dus verplicht is om degelijke winterbanden te kopen, is het ook gewoon uiterst verstandig om met kwaliteitswinterbanden de weg op te gaan. We hebben immers, maar één leven en één ongeluk nodig. Kunnen we er beter alles aan doen om dit te voorkomen.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.