De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Uw AOV als integriteitstest voor uw verzekeringsadviseur

Als u een Arbeids Ongeschiktheids Verzekering (AOV) heeft, dan stond uw verzekeringsadviseur vanaf 1 januari 2013 voor een belangrijke keuze: Uw belang dienen of het eigen belang. Voor wie is uw adviseur in de weer? Voor u of voor zichzelf?

Vanaf 2013 is er sprake van een provisieverbod op ‘complexe financiële producten’ zoals de Arbeids Ongeschiktheids Verzekering (AOV). Dat houdt in dat als u na deze datum een nieuwe AOV afsluit, de aanbieder u geen provisie in rekening mag brengen. U betaalt geen provisie meer, wel advieskosten. Als u al een AOV heeft, dan loopt de provisie op deze AOV echter gewoon door, ook na 1 januari 2013. Als er niets gebeurt, heeft u ook geen voordeel bij de nieuwe regels. Uw AOV moet dus  ‘provisievrij’ worden gemaakt. Dat kan u in sommige gevallen honderden of duizenden euro per jaar schelen omdat de advieskosten veelal lager zijn dan de provisie.

De omzetting van uw AOV van een provisie-dragende verzekering naar een provisievrije AOV, kost uw verzekeringsadviseur omzet. Als hij niets doet, zal hij ook in de komende jaren nog een (soms forse) provisie ontvangen. Als uw adviseur in actie komt, kost dat hem omzet. Uw voordeel is in het nadeel van uw adviseur. Bij De Leeuw noemen we dit daarom ‘DE integriteitstest’. Laat je je als adviseur leiden door je eigen belang of door de belangen van de klant. Wat ons betreft is er maar één keuze mogelijk.

Is uw verzekeringsadviseur per definitie een boef als hij u niet heeft gewezen op de mogelijkheid om uw AOV provisievrij te maken? Nee, dat hoeft niet. Er zijn situaties waarin de omzetting u geen voordeel oplevert. Ook binnen de portefeuille van De Leeuw is nog steeds sprake van ongewijzigde en dus provisiedragende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Soms weegt de lagere premie namelijk niet op ten opzichte van de advieskosten die wij in rekening brengen. Daarvan kan bijvoorbeeld sprake zijn bij een 'beperkte' arbeidsongeschiktheidsverzekering, zoals de Woonlasten-AOV.

Maar als u een uitgebreide AOV heeft en na 1 januari 2013 niets van uw adviseur hebt gehoord, dan is de kans zeer groot dat uw adviseur meer bezig is met zijn eigen belang dan met het uwe. En dan wordt het tijd om over te stappen naar een adviseur die u wel kunt vertrouwen. U houdt dezelfde AOV, maar verandert van verzekeringsadviseur. De overstap naar De Leeuw kan u in dat geval veel geld besparen.

Belangstelling voor onze dienstverlening?
Wij zijn u graag van dienst!

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.