De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Ziekte of ongeval tijdens uw vakantie. Wie betaalt de rekening in 2015?

In mijn blog Ziekte of ongeval tijdens uw vakantie. Wie betaalt de rekening? beschreef ik wie de kosten betaalt van een beroep op medische hulp tijdens uw vakantie. Minister Schippers is voornemens om de kosten voor medische zorg buiten Europa uit de basisdekking te halen. Wat zou er voor u gaan veranderen?

1. U verblijft in Nederland of Europa

Als u in Nederland of Europa verblijft tijdens uw vakantie, dan verandert er voor u niets. Binnen de meeste landen van de Europese Unie kunt u aanspraak maken op de noodzakelijke (spoedeisende) medische zorg van het land waar u verblijft. De kosten daarvan worden door de EU-landen met elkaar verrekend. Uw verzekeraar vergoedt echter maximaal het bedrag dat u voor een vergelijkbare behandeling in Nederland zou betalen. In de meeste zuidelijke landen van Europa is dat geen probleem, omdat de tarieven lager liggen dan in Nederland. In Spanje, Portugal en Roemenië worden aan toeristen soms veel hogere bedragen in rekening gebracht dan aan de inwoners van het land.

BELANGRIJK: de meerkosten worden niet vergoed door de basis-zorgverzekering. Als u voor deze kosten geen aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten èn geen reisverzekering hebt waarop de module 'geneeskundige kosten'is meeverzekerd, dan zult u de kosten zelf moeten betalen.

2) U verblijft buiten Europa

Als de plannen van minister Schippers doorgaan, dan bent u tijdens uw vakantie buiten Europa niet langer verzekerd tegen medische kosten buiten Europa. Dat is op te lossen door een aanvullende dekking op uw zorgverzekering òf een passende reisverzekering. Het ministerie heeft al aangegeven dat de basis-zorgverzekering tijdens het verblijf buiten Europa niet kan worden opgeschort.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.