De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Het fiscale risico van uw spaarhypotheek

Naamloos 2 

Heeft u een spaarhypotheek? Dan is het goed om te weten dat de uitkering van een spaarverzekering of spaarrekening meestal belastingvrij is. Maar niet altijd. In welke gevallen kunt u een belastingaanslag verwachten?

Inleiding

De spaarhypotheek werd vanaf 1990 al snel populair. De spaarhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek (maximale aftrek tijdens de volledige looptijd) in combinatie met een spaarverzekering of spaarrekening waarmee de hypotheek aan het einde van de looptijd volledig wordt afgelost. Het rentepercentage waarmee het spaarsaldo groeit is gelijk aan de hypotheekrente. De hoogte van het spaarbedrag wordt zo vastgesteld dat aan het einde van de looptijd van de hypotheek het spaarsaldo gelijk is aan de hypotheekschuld. De uitkering van de spaarverzekering of spaarrekening is meestal belastingvrij. Maar niet altijd. In welke gevallen kunt u een extra belastingaanslag verwachten?

De fiscale regels omtrent de spaarhypotheek

De uitkering uit een spaarverzekering (officieel: Kapitaalverzekering Eigen Woning) of beleggings-rekening valt onder een fiscale vrijstelling. Als er 20 jaar of langer premie is betaald dan loopt die vrijstelling op tot ruim € 160.000,= per persoon. Met een fiscale partner bedraagt de gezamenlijke vrijstelling € 320.000,=. Er zijn ruwweg twee situaties waarin u een blauwe enveloppe op de mat kunt verwachten.

1) Er zijn fouten gemaakt bij het afsluiten of wijzigen van uw spaarhypotheek

Bij het afsluiten of wijzigen van een spaarhypotheek kan het nodige misgaan. Dat blijkt uit uitspraken van het Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waar aan een eenpersoonshuishouden een spaarhypotheek voor tweeverdieners is verkocht. Daarmee vergelijkbaar is de situatie waarbij in geval van echtscheiding één van de partners in het huis blijft wonen maar wordt vergeten om de spaarhypotheek aan te passen. In beide gevallen bedraagt de vrijstelling het maximum van een eenverdiener, dus circa € 160.000. De naheffing kan dan oplopen tot circa € 40.000,=.

Het wettelijk maximum dat belastingvrij kan worden gespaard, verandert jaarlijks. In 2015 bedroeg het maximum na 20 jaar premiebetaling nog € 161.500,=, in 2016 € 162.000,= en in 2017 € 162.500,=. Er zijn hypotheekadviseurs die bij het afsluiten van de spaarhypotheek zijn uitgegaan van te optimistische inflatiecijfers. Wie aan het begin van het millennium uitging van ruim 2% stijging per jaar, komt uiteindelijk enkele tienduizenden euro te hoog uit.

2) Meerdere kapitaalverzekeringen

Van de fiscale vrijstelling van circa € 160.000,= kunt u eenmaal in uw leven gebruik maken. Als u in het verleden al geheel of gedeeltelijk gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, dan is de latere uitkering uit een spaarverzekering of spaarrekening geheel of gedeeltelijk belast.

Waarom de fiscale soep in de praktijk niet zo heet wordt gegeten…

Vanaf 2012 bestaat er een speciale regeling voor mensen met een restschuld of schuldsaneringsregeling èn voor koppels die gaan scheiden. Ook als er minder dan 20 jaar premie was betaald, mag de spaarpolis zonder belastingheffing worden afgekocht. Sinds begin 2017 gelden deze regels ook in geval van verkoop van de woning. Dit houdt in dat veel spaarhypotheken de einddatum niet zullen halen omdat ze – fiscaal vriendelijk – tussentijds zijn afgelost.

Ons advies

Als u verwacht dat de waarde van uw kapitaalverzekering of bankspaarrekening meer zal bedragen dan circa € 160.000,= (eenverdieners) of € 320.000,= (fiscale partners) of als u eerder gebruik heeft gemaakt van een vergelijkbare fiscale vrijstelling, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw bank of hypotheekadviseur. In heel veel situaties zijn naheffingen te voorkomen. Maar dat vereist wel dat u tijdig in actie komt.

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.