De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Een huis kopen zonder hypotheek. De voor- en nadelen op een rij.

Een woning kopen en deze contant afrekenen. Het gebeurt vaker dan we denken. Wat zijn de voor- en nadelen van een huis zonder hypotheek?

Het groeiende aantal huizen zonder hypotheek

Steeds meer Nederlanders kopen een huis zonder een hypotheek nodig te hebben. In 2016 werd bijna een derde van alle appartementen verkocht zonder hypotheek. Ongeveer de helft van alle 70-plussers koopt zonder hypotheek. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat het om een kwart van de totale markt, in Delft, Groningen en Maastricht zelfs om 30%.

De voordelen van kopen zonder hypotheek

 1. Geen rente en aflossing
  Wie zonder hypotheek koopt, betaalt geen rente en aflossing. Voor veel mensen zijn de woonlasten de belangrijkste kostenpost in het huishouden. Zonder rente en aflossing zijn de woonlasten uiteraard veel lager.

 2. Minder vermogensrendementsheffing
  Wie geen hypotheek heeft, betaald minder vermogensrendementsheffing. Wie meer spaargeld heeft dan het vrijgestelde bedrag, betaalt daarover (in box 3) 1,2% belasting per jaar. Wie dat geld investeert in de eigen woning, betaalt geen ‘vermogensbelasting’ meer over het geïnvesteerde bedrag doordat dat geld verschuift van box 3 naar box 1.

 3. Lagere aanschafkosten
  Zonder hypotheek zijn de aanschafkosten voor het huis lager. De koper zonder hypotheek bespaart op de advies- en bemiddelingskosten van een hypotheekadviseur en op de notariskosten.

 4. Geen risico op 'een huis onder water'
  Als er geen sprake is van een hypotheek, kan het huis ook niet minder waard worden dan die hypotheek. En dat geeft rust.

De nadelen van kopen zonder hypotheek

 1. Uw geld 'zit vast' in het huis
  Eigen geld dat wordt geïnvesteerd in het eigen huis komt pas weer beschikbaar als het huis wordt verkocht. Met andere woorden: geld dat ‘in stenen zit’, krijg je er niet zomaar weer uit. Dat geld is dus ook niet meer beschikbaar voor onvoorziene uitgaven.

 2. Hogere inkomstenbelasting
  Zonder hypotheek geen hypotheekrente-aftrek. Daardoor betaal je meer inkomstenbelasting.

 3. Gevolgen voor de bijleenregeling
  De beslissing om een huis te kopen zonder hypotheek (of de hypotheek volledig af te lossen), heeft automatisch gevolgen voor de mogelijkheden om een hypotheek te nemen op een volgende woning. Dit houdt verband met de ‘bijleenregeling’, die bepaalt dat u de hypotheekrente op de volgende woning pas mag aftrekken als eerst de volledige overwaarde van de oude woning is gebruikt om de aankoop van de nieuwe woning te financieren. Als u geen hypotheek heeft op uw huis, dan is de overwaarde gelijk aan de totale waarde van het huis.

  Een voorbeeld: U heeft geen hypotheek op uw appartement met een waarde van € 300.000,=. U verkoopt het appartement en koopt een penthouse van € 450.000,=. De totale opbrengst van het appartement moet in de aankoop van het penthouse worden gestoken. Als u een hypotheek afsluit op uw penthouse, dan kunt u de rente aftrekken tot maximaal € 450.000,= minus € 300.000,= is € 150.000.

 

Wilt u weten of de voor- en nadelen van de aanschaf van een woning zonder hypotheek tegen elkaar opwegen? De adviseurs van De Leeuw Hypotheken zijn u graag van dienst.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.