De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Scheefhuren? Wellicht is een koophuis nu een goed alternatief?


'Niet eerder was het de afgelopen tien jaar gunstiger om een huis te kopen dan nu' (Johan Conijn hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam). 'Koopwoning in oppervlakte goedkoper dan sociale huur' ( De Volkskrant). Recente berichten uit de media waaruit blijkt dat wellicht juist nu het kopen van een woning een goed alternatief is ten opzichte van huren.

De regering wil zorgen dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen voor lagere inkomensgroepen. Daarom heeft zij besloten dat vanaf 1 juli 2013 er hogere percentages voor de maximale huurverhoging voor de hogere- en middeninkomens komen. Hiermee wil de regering de doorstroming stimuleren van deze inkomensgroepen en het zogenoemde scheefhuren tegengaan. Van 1 juli 2012 tot 1 juli 2013 was de maximale huurverhoging van 2,3%. In het nieuwe huurbeleid is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage. De gemiddelde huurverhoging  in 2013 was 4,7%. Dit is de grootste stijging sinds juli 1995! Dit leidde tot een stortvloed aan protesten. Wellicht is het kopen van een woning rekening houdend met de forse huurstijging een goed alternatief.

Stel u heeft een inkomen van € 40.000,= en u huurt nu een woning voor € 628,= per maand. Voor een netto hypotheeklast van € 628,= koopt u een woning voor een bedrag van € 160.000,= waarbij de rente gedurende 10 jaar vast staat en u de volledige hypotheek binnen 30 jaar heeft afgelost (door middel van een annuiteitenhypotheek). Het verschil in lasten ontwikkelt zich volgens het staatje hieronder.In uw hypotheeklast zit een bedrag voor de aflossing van uw hypotheek. Na 5 jaar heeft u ruim € 15.000 afgelost, na 10 jaar heeft u zelfs € 35.000,= afgelost.

Wilt u advies of het kopen van een woning voor u een goed alternatief is neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.