De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Hoeveel dagen duurt de drie dagen bedenktijd?

32081164_s

Een particuliere koper van een huis heeft, na het ondertekenen van de koopovereenkomst, nog drie dagen om zich te bedenken. Drie dagen blijkt vaak meer dan drie dagen. Hoe zit dat?

Drie dagen is minimaal drie dagen

De wetstekst van het Burgerlijk Wetboek lijkt eenvoudig en glashelder. Er staat niets anders in dan dat de particuliere koper, nadat hij de door beide partijen ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen, gedurende drie dagen het recht heeft om de koop te ontbinden. Het addertje zit hem echter in een andere wet, de Algemene Termijnenwet. Deze wet is van toepassing op alle termijnen die in andere Nederlandse wetten zijn genoemd en kent meerdere spelregels die van belang zijn om te berekenen hoe lang de bedenktijd is.

 

Regel 1: Het begin van de bedenktijd

Een dag is een hele dag. De dag waarop de ondertekende koopovereenkomst door de koper wordt ontvangen, telt dus nooit mee voor de bedenktijd. De bedenktijd begint de volgende dag.

 

Regel 2: De bedenktijd moet aflopen NA een werkdag

De bedenktijd wordt wettelijk verlengd als de bedenktijd afloopt in het weekeinde of op een algemeen erkende feestdag. In dat geval wordt de termijn verlengd tot aan de eerste 'werkdag' daarna.

Regel 3: Van de drie dagen mag er hooguit één geen werkdag zijn

Een termijn van drie dagen moet tenminste twee werkdagen bevatten. Met andere woorden, van de drie dagen mag er hooguit één een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn. Als twee of drie dagen geen werkdag zijn, dan schuift de bedenktijd op totdat deze twee werkdagen heeft geduurd.

Bedenktijd 01

Daarin is bepaald dat elke wettelijke termijn van drie dagen tenminste moet bestaan uit twee dagen die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn.Als één van de drie dagen geen werkdag is, dan is er nog niets aan de hand. Maar zodra twee of meer dagen van de bedenktijd geen werkdagen zijn, dan wordt de bedenktijd verlengd. 
 

En tijdens feestdagen?

Een voorbeeld: Stel dat een koper een koopovereenkomst ondertekent op donderdag 24 december (2015). Vrijdag 25 december en zaterdag 26 december zijn eerste en tweede kerstdag,  algemeen erkende feestdagen. De dag daarop is zondag 27 december. Na maandag 28 en dinsdag 29 volgen de minimaal vereiste twee 'werkdagen'. De bedenktijd loopt dus af op dinsdag 29 december.

Leest u ook onze blogs Woning gekocht of verkocht? Afspraak is niet altijd afspraak! en Wanneer is de mondelinge koop van een huis rechtsgeldig? (Schriftelijkheidsvereiste)

 

Vragen & Reacties 4

Laura op vrijdag 27 oktober 2017 18:58

Beste Wim,

Ik ben momenteel bezig met de aankoop van een woning. Mijn bod ligt bijna 10% onder de vraagprijs en deze is geaccepteerd. Nu heb ik van de verkopend makelaar het voorlopig koopcontract ontvangen. Daarin staat als ontbindende voorwaarde voor de verkoper dat de koop ontbonden kan worden als zij van hun bank de financiering van de restschuld niet rond krijgen, dus als de bank weigert mee te werken. De bank van de verkopende partij eist een taxatie en hierna hebben zij 4 tot 6 weken de tijd om wel/niet akkoord te gaan met de vraagprijs. Ik moet in die tijd kosten maken voor een taxatie, een bouwkundige keuring en een hypotheekadviseur die een bindende offerte voor mij aanvraagt voor een bepaald termijn, en sowieso voor het einde van het jaar om nog te kunnen profiteren van de voordelen van 2017, terwijl ik wel het risico loop dat de koop niet doorgaat omdat de bank van de verkoper het niet eens is met de prijs? Ik heb dit neergelegd bij de verkopend makelaar en die geeft aan dat dit valt onder risico van de koper. Kan dit zomaar? Ik moet bijna 2000 euro uitgeven aan kosten terwijl het niet eens zeker is dat de koop door kan gaan. Wat kan ik het beste doen in deze situatie?

Wim de Leeuw op vrijdag 27 oktober 2017 19:39

Dag Laura,

Alhoewel ik het verband tussen je vraagstelling en mijn blog over de drie dagen bedenktijd niet zo snel kan ontdekken, geef ik je graag een antwoord ;-).

Ben je werkelijk pas in dit stadium geïnformeerd over het feit dat de verkoper toestemming van de bank moet krijgen om zijn huis te verkopen? Op zichzelf is dat formeel geen probleem, omdat de overeenkomst pas definitief wordt als de verkoper heeft getekend. Maar het was netjes geweest als je hierover in een eerder stadium informatie had ontvangen.

Wat je het beste kunt doen in deze situatie is verder onderhandelen. Jij wordt met nieuwe informatie geconfronteerd, de overeenkomst is nog niet definitief en dus ligt alles nog open.

Kortom, onderhandel vrolijk door met de verkoper en geef aan dat je alleen akkoord gaat met toevoeging van deze voorwaarde als dat jou geen nadeel oplevert. Kortom, als de verkoper ontbindt dan moeten ze jouw kosten vergoeden.

Een nog betere tip: schakel de volgende keer een aankoopmakelaar in ;-)

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw


Jasmijn op vrijdag 15 november 2019 18:36

Beste Wim,

Ik ben een particulier verkoper van een woning en ik heb een mondeling overeenkomst afgesloten om mijn huis te verkopen aan een professionele beleger Vianen makelaar. Is deze overeenkomst bindend? Kan ik de mondeling overeenkomst nog intrekken?
Is er 3-dagen bedenktijd nadat ik de contract getekend?

Wim de Leeuw op zaterdag 16 november 2019 14:38

Beste Jasmijn,

Ik verwijs je graag naar mijn blog Wanneer is de mondelinge koop van een huis rechtsgeldig? (Schriftelijkheidsvereiste).

Jullie zijn particulier verkoper.

Is de koper een 'professionele belegger'? Zo ja, dan is de mondelinge afspraak rechtsgeldig en kan ook jij je mondelinge toezegging dus niet meer intrekken.

Of is de particulier een koper die zich laat begeleiden door een professionele makelaar? Want dan is er nog steeds sprake van een particuliere koop. En dan kan jij je mondelinge toezegging nog intrekken.

Met vriendelijke groet,
Wim de Leeuw


Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.