De Leeuw Blog

Kennis en ervaring staan bij ons hoog in het vaandel. Onze medewerkers zijn bovenmatig goed opgeleid en beschikken gezamenlijk over honderden jaren ervaring.

Dit blog is één van de manieren om u te laten delen in die kennis en ervaring. Ervaringen met huizen en verzekeringen vormen een geliefd onderwerp op verjaardagen. En soms is ons vak ingewikkelder dan het lijkt. Er bestaan nogal wat misverstanden over onderwerpen uit ons vak. Ook die misverstanden stellen we hier aan de orde.

Objectief online-advies zorgverzekeringen een illusie

Verzekeren, dat kan je het beste zelf regelen. Het internet biedt immers volledige èn betrouwbare informatie. Wie met dit uitgangspunt op internet gaat shoppen èn elke premievergelijker vertrouwt, komt van een koude kermis thuis. Het internet als oerwoud.

 

"Je bent zó verdwaald in dit oerwoud"

Dit zijn niet onze woorden, maar de kop van een artikel over dit onderwerp in NRC van 16 november 2013. Voor wie op zoek is naar het beste advies over zorgverzekeringen is het internet een oerwoud. En dat dit voor auto- - en andere verzekeringen niet anders is, leest u hier. De overheid adviseert u om in beweging te komen en zelf op zoek te gaan naar een betere zorgpolis. De autoriteit Consument en Markt startte deze week de campagne "Niets doen kost je poen". Aan u als consument worden honderden euro's voordeel beloofd als u tijdig overstapt naar een betere aanbieder voor uw zorgverzekering. Wie op internet achteloos op zoek gaat naar de beste verzekering, komt van een koude kermis thuis. Als consument zou je toch mogen verwachten dat 'objectieve vergelijkers' steeds tot dezelfde conclusie komen. Of dat de verschillen op zijn minst verklaarbaar zijn. Dat blijkt een illusie. Wie zijn gegevens intikt bij 'de grootste onafhankelijke vergelijker' van www.verzekeringssite.nl krijgt een andere uitkomst dan op de website die claimt "het beste in verzekeraars naar boven te halen": www.independer.nl. En vermoedelijk biedt de Consumentenbond u een derde 'beste advies'.

De waarheid achter 'objectieve premievergelijkers'

De premievergelijkers op internet zijn géén filantropische instellingen. De overheid belooft u dat overstappen u geld oplevert. Er is echter maar één zekerheid en dat is dat uw overstap geld oplevert voor de 'premievergelijker'. Elke verzekering die door middel van een vergelijkingssite wordt overgesloten, levert de vergelijkingssite geld op. Volgens NRC verdient Independer aan elke overstapper "tot meer dan € 100,=", ongeveer 10% van uw jaarlijkse premie. Independer is daar overigens ook zelf duidelijk over. En zelfs de Consumentenbond verdient aan overstappers. Is daar iets mis mee? Op zich niet. Een goed advies is immers geld waard. Het probleem is echter dat verschillende 'objectieve vergelijkers' u verschillende 'beste' oplossingen zullen adviseren. Niet elke premievergelijker doet namelijk zaken met elke verzekeraar. Vaak krijgt u bij uw 'objectieve vergelijking' als eerste de aanbieders te zien waarmee de vergelijkingssite een contract heeft afgesloten. NRC hierover: "

De sites zijn in dat opzicht verraderlijk

Maar de overheid stimuleert u toch vooral om te gaan shoppen? Ja, dat wel. Maar de overheid schiet dit keer behoorlijk tekort in de controle op de kwaliteit en onafhankelijkheid van vergelijkingssites. De Autoriteit Financiële Markten uitte in oktober 2012 kritiek op vergelijkingssites, maar durfde geen man en paard te noemen. De resultaten logen er niet om. Er werden 33 vergelijkingssite onderzocht:

  • slechts bij 19 van de 33 vergelijkingssites werd aangegeven wat de dienstverlening voor consumenten precies inhield
  • slechts bij 6 van de 33 was die informatie gemakkelijk vindbaar
  • slechts bij 18 van de 33 vergelijkingssites werd aangegeven hoe het verdienmodel in elkaar zit
  • slechts bij 5 van de 33 was die informatie gemakkelijk vindbaar
  • slechts bij 13 van de 33 vergelijkingssites wordt aangegeven waarop het advies was gebaseerd, slechts bij 1 van de 33 was die informatie volledig en goed vindbaar.

NRC gaat een stap verder en noemt op 16 november 2013 het selectieproces van zowel Independer en Vergelijkssite 'tricky'.


De feiten over Independer (bron: NRC Handelsblad van 16 november 2013)

Independer geeft betalende verzekeraars voorrang. Zorgverzekeraars die weigeren om Independer commissie te betalen, verschijnen volgens NRC niet automatisch in de belangrijkste ranglijst die de site publiceert. Dat heeft volgens NRC te maken met het verdienmodel van Independer: "Independer verdient zijn geld met overstappers. Hoe meer consumenten via de site naar een andere verzekeraar overstappen, hoe meer Independer verdient." Heeft u hier als consument moeite mee? Dan verkeert u in goed gezelschap. Op 8 december 2010 kwam Achmea-directeur Arné van den Boom aan het woord in het NOS-Journaal. De letterlijke tekst van zijn uitspraken:

Arné van den Boom: "Independer is een tussenpersoon, het is een wijdverbreid misverstand dat ze onafhankelijk zouden zijn. Dus wij doen geen zaken met Independer en dan kom je ook niet in de ranglijstjes voor".
Interviewer: "En wat vindt u daarvan?"
Arné van den Boom: "Nou, Independer is toch wel partijdig. Je krijgt het gevoel dat er sprake is van een thuisfluiter die toch wel het spel naar de hand zet en toch wat misleidend een spoor van onafhankelijkheid wil zaaien".

In 2010 leek het dus niet te boteren tussen Independer en Achmea. Dat was echter van tijdelijke aard. Want één jaar later kondigde het NOS-Journaal aan dat Achmea voor 77% eigenaar werd van thuisfluiter Independer. Achmea was blijkbaar totaal van mening veranderd want "Volgens de twee partijen 'blijft' de vergelijkingssite objectief."

De moraal

De overstap naar een andere zorgverzekeraar levert de vergelijkingssite geld op. En kan u geld opleveren. Zorgverzekeraars passen hun producten jaarlijks aan en zeker voor 2014 is er heel veel veranderd. Het is goed mogelijk dat de beste verzekeraar voor u in 2013 niet de beste oplossingen biedt voor 2014. Een uitgebreid persoonlijk advies over de voor u optimale zorgverzekering is voor u vermoedelijk niet rendabel. Wel heeft De Leeuw voor onze relaties twee van de naar ons inzicht uitstekende aanbiedingen geselecteerd. Beide zorgverzekeraars bieden een uitgebreide dekking èn vrije keuze van ziekenhuis en apotheek.  Als u gebruik maakt van onze aanbieding, ontvangt u een interessante korting over het basispakket èn de aanvullende verzekeringen.

Het staat u uiteraard vrij om op internet naar een betere aanbieding te zoeken. Maar weest u daarbij vooral op uw hoede! We adviseren u om op de website van de vergelijkingssite op te zoeken 1) welke dienstverlening u kunt verwachten, 2) hoe het verdienmodel van de website in elkaar zit èn 3) op welke wijze het advies wordt bepaald.

Mocht u prijs stellen op onafhankelijkheid, dan kunt u hier informatie vinden over de vraag 'wie is van wie' in verzekeringsland'.

Gerelateerde berichten

De Leeuw maakt gebruik van cookies op haar website, onder meer om uw ervaring op onze website te verbeteren. Meer informatie hierover vindt u in onze privacyverklaring.
Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.